Lubicie zapach świeżo upieczonego chleba? Ja uwielbiam :)
Specjalnie dla Was przepis na chleb ziarnisty, który jest bajecznie prosty. U mnie przepis sprawdzony i mogę z czystym serduchem Wam go polecić :)
Chleb ziarnisty
8 łyżeczek płatków owsianych
1,5 łyżki soli
1 łyżka cukru
5 dkg drożdży
Wszystko zalać 1 L ciepłej wody i odstawić na pół godziny. Później dosypać 1 kg mąki pszennej, 20 dkg ziarna słonecznika, 2 łyżki siemienia lnianego (można dodać kminek), wszystko wymieszać łyżką drewnianą. Włożyć do dwóch keksówek, wstawić do zimnego piekarnika na 180 stopni. Piec 1 godzinę. Na upieczony chleb położyć ściereczki zamoczone w wodzie do wystygnięcia. Można dodać pestki dyni, wówczas dać mniej słonecznika. Wersja słodka: zamiast ziaren dać 20 dkg rodzynek.
Smacznego!
Dajcie znać czy Wam smakuje. A może macie jakieś inne, proste i równie smaczne propozycje?
Ania :)
Subskrybuj
Zgłoszenie