Zimowe wieczory są zbyt długie, by siedzieć bezczynnie na kanapie. Mam dla Was słodką propozycję :)
Co powiecie na drożdżowe rogaliki z marmoladą? Nie dość, że bardzo proste w przygotowaniu, to do tego przepyszne. Do soku, kawy idealne. Ze względu na łatwość w przygotowaniu, doskonale nadają się do kuchennych wariacji np. w towarzystwie dzieciaków. Nie ma to jak rodzinne eksperymentowanie.
Składniki:
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1/4 szklanki ciepłego mleka
5 dkg drożdży
4 łyżki cukru
2 jaja
marmolada różana
cukier puder do posypania
roztopiona czekolada do dekoracji
Jak to się robi?
Do miseczki rozdrabniamy drożdże. Dodajemy 4 łyki cukru, mleko i wszystko delikatnie łączymy ze sobą.
Do osobnego pojemnika (troszkę większa miska) wsypujemy mąkę. Do mąki wbijamy 2 jaja, wlewamy połączone z mlekiem i cukrem drożdże i dodajemy miękką margarynę. Pamiętajcie by nie miała ona zbyt lejącej konsystencji. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto.
Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu wyciągamy i rozwałkujemy (partiami) na cienki placek (grubość około 0,4 mm). Kroimy w paski (długość około 6 cm, szerokość 3 cm). Na każdym nakładamy po pół łyżeczki marmolady i zwijamy w rulonik. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Rogaliki pieczemy około 15 minut (aż się zrumienią).
Ostudzone rogaliki podajemy posypane cukrem pudrem i nakropione roztopioną czekoladą.
Mam nadzieję, że polubicie ten przepis tak jak ja. Rogaliki są bardzo proste w przygotowaniu. Fajny smakołyk na wycieczkę, jako przekąska i oczywiście do kawusi. Smacznego!
Ania :)
Subskrybuj
Zgłoszenie